top of page

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση του ‘’πράσινου’’υδρογόνου από την αγορά



Στην εκπομπή «Διαβουλεύσεις» του «Βουλή TV» μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το «πράσινο» υδρογόνο.


Ανέφερε: «Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, καθώς μπορεί να συμβάλει μόνιμα στη μακροπρόθεσμη κλιματική ουδετερότητα. Θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε τα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση αυτού του καυσίμου από την αγορά, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Όσον αφορά στα ελληνικά δεδομένα, οι στόχοι, που θέτει το νέο ΕΣΕΚ, δεν θα πρέπει να παραμείνουν στα ‘’χαρτιά’’. Άλλωστε, για να υλοποιηθούν χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις οποίες η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχώς υπονομεύει, αεριοποιώντας το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το επιχείρημα, μάλιστα, της ΝΔ, η οποία υποστηρίζει ότι σχεδιάζει, για να συγκαλύψει την άστοχη πολιτική της και να εμφανίσει ένα δήθεν πλάνο, να χρησιμοποιηθούν οι αγωγοί του φυσικού αερίου στο μέλλον για την μεταφορά υδρογόνου, είναι έωλο, καθώς μέχρι τότε θα έχει σίγουρα χαθεί το... τρένο της ‘’πράσινης’’ μετάβασης. Απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες, ώστε οι ΑΠΕ να εισχωρήσουν δυναμικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας».


Ο κ. Κόκκαλης τόνισε, επιπλέον: «Η συζήτηση γύρω από το υδρογόνο είναι έντονη και παραγωγική στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και συγκεκριμένα στην ENVI και στην ITRE. Ως θέμα, το υδρογόνο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών ομάδων, με την διαφορά πως οι συντηρητικές προκρίνουν το υδρογόνο, που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ οι προοδευτικές πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Αριστερά, υποστηρίζουν το ‘’πράσινο’’ υδρογόνο. Σχετικά με τις κυρίαρχες τάσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια, πρόκειται να παρατηρηθεί αξιοσημείωτη εισχώρηση ‘’πράσινου’’ υδρογόνου στις μεταφορές, στην αποθήκευση, στα κτίρια, στη χημική βιομηχανία κ.ά.».


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, ακόμα:​ «Τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος και ευνοϊκές συγκυρίες για νέες τεχνολογίες και στη συγκεκριμένη περίπτωση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ‘’πράσινου’’ υδρογόνου, το οποίο αποτελεί συστατικό της μετάβασης προς ‘’καθαρές’’ μορφές ενέργειας. Προωθώντας το ‘’πράσινο’’ υδρογόνο, αλλά και κάθε άλλη μορφή ΑΠΕ βεβαίως, διαφοροποιούμε τις πηγές ενέργειας, θωρακίζουμε τo ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και το καθιστούμε πιο ασφαλές και ανθεκτικό σε απρόβλεπους κινδύνους και προκλήσεις και φυσικά εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον».


Comments


bottom of page