Είχα τη χαρά σήμερα να συναντήσω τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, Στέλιο Κατρανίδη, καθηγητή Οικονομικών.
Συζητήσαμε εκτενώς, όχι μόνο για τα προβλήματα του ΠΑΜΑΚ, αλλά συνολικά για τις προοπτικές της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οικονομική ανάλυση πέρα από το ΑΕΠ, την οικονομία της ευημερίας, αλλά και τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Την ώρα που η κυβέρνηση εκτοξεύει δήθεν εκσυγχρονιστικά πυροτεχνήματα, το δημόσιο πανεπιστήμιο μαραζώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι ουραγός σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ανά φοιτητή. Η Ελλάδα δαπανά ετησίως 2.093 δολάρια ανά φοιτητή, όταν η Τουρκία επενδύει 5.000 δολάρια, η Πορτογαλία 8.000 και τα προηγμένα κράτη μέλη της ΕΕ περισσότερα από 14.000 δολάρια.
Τα νούμερα είναι συντριπτικά. Χωρίς επαρκή κρατική στήριξη δεν μπορούμε να έχουμε δημόσια πανεπιστήμια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας και τα όνειρα της νέας γενιάς.
Χωρίς ισχυρή δημόσια εκπαίδευση δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική κινητικότητα και θα χάσουμε το τρένο της Ιστορίας που οδηγεί στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς και στον τομέα της Παιδείας.
Στις 9 Ιούνη οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία με την ψήφο τους να στείλουν το μήνυμα ότι απαιτείται αλλαγή πορείας στη δημόσια παιδεία και τη χώρα συνολικά.”
Πέτρος Κόκκαλης, Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ
Комментарии