Από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς ανεξάρτητα από το που ζει. Σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και μία βασική αιτία πρόωρων θανάτων. Με βάση το ευρωβαρόμετρο οι Ευρωπαίοι πολίτες προσδιορίζουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία ως πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Μόνο στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από την έκθεση σε αέριους ρύπους ανήλθαν γύρω στις 15.000 ετησίως που σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πάνω από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει συγκεκριμένα όρια για την ποιότητα του αέρα αλλά και την υποχρέωση εφαρμογής σχεδίων για τη διασφάλισή της.
Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δυο μεγάλες πόλεις την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λόγω συνεχούς υπέρβασης των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων.
Η πόλη του Βόλου υφίσταται και αυτή, εδώ και καιρό, βάση μετρήσεων του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης που προέρχεται από την τσιμεντοβιομηχανία και από τη καύση σκουπιδιών.
Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη αλλά και ανησυχία η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφησυχάζει με τις «πληροφορίες που διαθέτει» παρόλο που υπάρχουν καταγγελίες από την κοινωνία των πολιτών, με βάση πανεπιστημιακές μετρήσεις, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά της και δεν διενεργεί δικούς της ελέγχους για να διαπιστώσει αν υπάρχει παραβίαση ή όχι και αν οι εθνικές αρχές συμμορφώνονται.
Στην πολύ-αναμενόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ποιότητα του αέρα θα θέλαμε να δούμε εκτός από αυστηρότερα όρια και συστηματικούς ελέγχους γιατί δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πόλεις που υποφέρουν.
Comentários