«Ψευδομάρτυρας ο Μητσοτάκης στη δίκη για το μέλλον των παιδιών μας»
«Ζητώ μόνο 30 δευτερόλεπτα από το χρόνο σας.
Σε δύο μέρες, 6 έφηβοι από την Πορτογαλία καταγγέλλουν 33 χώρες (όλη η ΕΕ ++) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική κρίση. Οι έξι έφηβοι Πορτογάλοι σύρουν εμάς τους ενήλικες σε όλη την ΕΕ στο ΕΔΔΑ γιατί είδαν το μέλλον που τους επιφυλάσσαμε, ένα μέλλον πυρκαγιών που δεν σβήνουν και νερών που αντί να ποτίζουν και να δροσίζουν, πνίγουν και καταστρέφουν. Ένα μέλλον συγκρούσεων και δυστυχίας, όταν αποδεδειγμένα μπορούμε να πάρουμε ένα διαφορετικό δρόμο.
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική κυβέρνηση, όσο πλάνα κλιματικής καταστροφής παίζουν στις οθόνες «ευθύνεται η κλιματική κρίση». Όπου δεν υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες, όπως είναι το ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο, η κυβέρνηση δηλώνει ΓΡΑΠΤΑ ενάντια στους 6 έφηβους Πορτογάλους πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει επιπτώσεις στη ζωή και το θάνατο.
Χθες, ο πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα ακόμα, δηλώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα» αφήνοντας εμβρόντητο τον δημοσιογράφο, τη διεθνή κοινότητα (το κομμάτι της που δεν ασπάζεται τις λογικές Τραμπ), και κάθε δυνητικό τουρίστα που δεν θέλει ούτε να καεί, ούτε να πνιγεί σε ένα κράτος που υποχωρεί καθημερινά από το ρόλο του, σε ένα κράτος που κυβερνάει ένας αρνητής της λογικής και της πραγματικότητας.
Τα μάτια όλων μας στο Στρασβούργο λοιπόν.
Είθε να καταδικαστούμε, όλοι μας, είθε να κερδίσουν οι έξι έφηβοι που τα έβαλαν με τον κόσμο όλο, με ζηλευτό θάρρος και καθαρότητα σκέψης.».
«Το δόγμα “εκκενώστε και αποζημιώστε” είναι προφανώς ατελέσφορο» (Εφημερίδα ΕΠΟΧΗ)
«Χιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται σε μολυσμένες λάσπες - Ζητούνται ικανοί πόροι και εξαίρεση των δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας»
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ζήτησε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απωλειών και Ζημιών στα πρότυπα του ΤΑΑ/RRF. Ο ευρωβουλευτής καταδίκασε τη σημερινή πραγματικότητα υπό το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, ειδικά τώρα, που περάσαμε και επισήμως στον κόσμο των 1,5 βαθμών.
O Π. Κόκκαλης επισήμανε συγκεκριμένα μιλώντας στη συζήτηση «Προς μια ΕΕ πιο ανθεκτική στις καταστροφές - Προστασία των ανθρώπων από ακραίους καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές»:
«Πριν από δύο μέρες περάσαμε για πρώτη φορά στον κόσμο των 1,5 βαθμών. Έναν κόσμο για τον οποίο έχουμε προειδοποιηθεί ότι θα είναι αβίωτος.
Οι καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, στην χώρα μου, είναι τρομακτικές. Όμως οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα έφτασαν σε σημείο ρεκόρ 7 τρισ. ευρώ παγκοσμίως και στην Ευρώπη πάνω από 1 τρισ. ευρώ.
Οι πολιτικές μας καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων και απειλούν την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας, όσο περισσότερο οι πολίτες παραμένουν απροστάτευτοι από το Κράτος.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης αποδεικνύεται ελάχιστο μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Το σύνολο του είναι μικρότερο από το 1/4 των ζημιών και απωλειών μιας και μόνο μικρής χώρας της Ευρώπης, της Ελλάδας, της πατρίδας μου.
Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο και ικανό Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών με αμοιβαιοποίηση των βαρών κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ότι το σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί στην προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Είναι αδιανόητο η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας να μην ξεκινά από την εξαίρεση των δαπανών ζημίας και απώλειας και τις επενδύσεις ανθεκτικότητας.
Ζητούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 107(2)(Β)* των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθυποτάσει την κρατική βοήθεια στους πληγέντες στις επιταγές της αγοράς.
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες συνάνθρωποι μας αγωνίζονται σε μολυσμένες λάσπες να σταθούν στα πόδια τους. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια σας, και ζητάμε σήμερα την αλληλεγγύη σας».
«Έστειλε ή δεν έστειλε η κυβέρνηση αίτημα συνδρομής στην ΕΕ;»
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, με ανάρτηση στα ΜΚΔ, συγκρίνει την ετοιμότητα της Ελλάδας με την Σλοβενία που πριν ένα μήνα, όταν πλημμύρισαν εκεί τα 2/3 της επικράτειας, η Σλοβένικη κυβέρνηση σε μόλις 3 ημέρες εξασφάλισε την αρωγή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ την 5η ημέρα χρηματοδότηση άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτάει στο τέλος την τοποθέτησής του αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει αίτημα συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;
Όλη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:
Ένα μήνα και μία μέρα πριν την Κακοκαιρία Daniel, στις 3 Αυγούστου του 2023, πλημμύρισαν τα 2/3 της έκτασης της Σλοβενίας. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μία μέρα, απέστειλε συγκεκριμένη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κομισιόν ζητώντας την βοήθεια και την αρωγή της Ένωσης. Την τρίτη ημέρα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σλοβακία προσέτρεξαν στη βάση αυτής της ενημέρωσης με εξοπλισμό, σωστικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλο. Την πέμπτη ημέρα υπήρξε επίσκεψη της Επιτρόπου, ενώ την έκτη ημέρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα της Κομισιόν για χρηματοδότηση άνω των 2,7 δις. ευρώ.
Στον αντίποδα αυτών η ελληνική κυβέρνηση.
Είμαστε ήδη στην όγδοη μέρα και ακόμα δεν έχει γίνει το αυτονόητο της καταγραφής και δημοσιοποίησης με σκοπό την ανοιχτή ενημέρωση όλων όσων πρέπει να γνωρίζουν, ή μπορούν να βοηθήσουν. Το επιτελικό κράτος, ή δεν μπορεί να παράξει τα απαραίτητα δεδομένα μετά την πενταετία Μητσοτάκη, ή εμποδίζεται από ένα Μαξίμου που αναζητεί επικοινωνιακές τακτικές εκεί που επείγουν οι παρεμβάσεις.
Ο χρόνος δεν συγχωρεί σε συγκυρίες σαν αυτή, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την διάσωση, όσο και με την επόμενη μέρα εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικών μεταναστών, καθώς και όσων έπονται επισιτιστικά, υγειονομικά, κοινωνικά, και οπωσδήποτε οικονομικά.
Σε στιγμές σαν και αυτή, αλλά και όσες δύσκολες θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει εθνικά, όχι κομματικά, με απόλυτη διαφάνεια. Να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες, να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κράτους, να άρει τα εμπόδια που η ίδια έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των φορέων και να απευθυνθεί στην ΕΕ.
Για να είμαι σαφής, απαιτείται διαφάνεια και όχι ΙΧ διπλωματία καταστροφής. Έχει ή δεν έχει αποστείλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;
«Εγκαλείται επί παραβάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την προστασία απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα για μία διετία η ελληνική κυβέρνηση»
Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, σχετικά με την επί διετία μη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.
«Δεδομένων των μεγάλων καταστροφών από πλημμύρες στην Ελλάδα, της προειδοποιητικής επιστολής της ΕΕ στις 9/2/2022 και της αιτιολογημένης γνώμης της ΕΕ στις 29/2/22, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει από το 2022 πως η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αν το είχε πράξει, θα είχε μειώσει σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική δραστηριότητα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η Επιτροπή
1. Αν θα συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και αν προτίθεται να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών από την Κλιματική Αλλαγή.
2. Αν θα κινητοποιήσει το αποθεματικό κρίσεων της ΚΑΠ και να προτείνει ένα έκτακτο μέσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Tαμείο, ούτως ώστε να λάβουν έκτακτη ενίσχυση οι αγρότες που πλήττονται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.
3. Αν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτως ώστε να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις σχετικά με τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών (Οδηγία 2007/60).».
«Η δράση για την κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσο και ριζικό μετασχηματισμό»
Στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας, και θέμα: «Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε Τοπικό Επίπεδο».
Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η τελευταία, με τους εκπροσώπους της Αττικής στον Πολυχώρο Atraktos. Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας στις πόλεις και τις δυνατότητες εφαρμογής της σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals).
Μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050. Κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να διασφαλιστεί ότι οι 80.000 πόλεις της ΕΕ θα αναπτύξουν σχέδια για την υλοποίησή του σε τοπικό επίπεδο μέσω του Local Green Deal ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Στην τοποθέτηση του ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού, αποτελεί τον δρόμο προς έναν ασφαλή και δίκαιο κόσμο, μέσα από ένα πολύ μεγάλο φάσμα ριζοσπαστικών δράσεων. (εικ.1), συνοδευόμενη παράλληλα από χρηματοδότησή ύψους €1 τρισεκατομμυρίου ευρώ (επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η επένδυση στην ανθεκτικότητα ωχριά μπροστά στο κόστος αδράνειας».
Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres, «Η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις», αφού είναι εκείνες που καλούνται να υλοποιήσουν τις πράσινες πολιτικές και στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής για την ενέργεια, τις μεταφορές, τα κτίρια, ακόμη και τη βιομηχανία και τη γεωργία. Στην ΕΕ σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της (325.000.000 κάτοικοι), ζουν σε αστικές περιοχές, με σχεδόν το 40% να κατοικεί αποκλειστικά σε πόλεις, ένα ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 80% έως το 2050.
Επισήμανε πως «η δράση για την κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσο και ριζικό μετασχηματισμό. Τα περιθώρια για την επίτευξη της αναγκαίας πράσινης μετάβασης, στενεύουν και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η ανοδική πορεία των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να σταματήσει έως το 2025 ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ τη δεκαετία 2020-2030 οι εκπομπές πρέπει να μειώνονται κάθε έτος κατά 7,6%, λίγο περισσότερο δηλαδή από όσο μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν της πανδημίας».
Όπως είπε σε αυτή την κατεύθυνση, 80.000 πόλεις της ΕΕ καλούνται να αναπτύξουν σχέδια για την υλοποίησή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο, για την επιτάχυνση της μετάβασης σε όλους τους τομείς και τη δημιουργία μιας σταθερής πορείας προς μία ασφαλή κοινωνία με βιώσιμη ανάπτυξη, δίχως αποκλεισμούς.
Υποστήριξε πως η λύση βρίσκεται στην Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με την εφαρμογή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), αλλά και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο (Local Green Deals).
Ανέφερε επίσης πως «η Αστική Πράσινη Συμφωνία θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για τις πόλεις, στο πλαίσιο της στροφής που επιχειρεί συνολικά η ΕΕ για να κάνει την Ευρώπη την πρώτη πράσινη, ασφαλή και ευημερούσα ήπειρο.
Με απλά λόγια η Ευρωπαίκή Πολιτική Συνοχής, δίνει έμφαση σε πέντε πολιτικές προτεραιότητες για μία Ευρώπη:
Έξυπνη, μέσα από την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, και τη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,
Πράσινη, δίχως ορυκτά καύσιμα, με επένδυση στην ενεργειακή δημοκρατία, τις ΑΠΕ και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
Συνδεδεμένη, με στρατηγικές μεταφορές και ψηφιακά δίκτυα,
Κοινωνική, με αποτελέσματα στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, με πολιτικές για την εργασία, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την συμπερίληψη και την ίση πρόσβαση στην Υγεία.
Και τελικά, μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, στηρίζοντας τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν 21 δισεκατομμύρια ευρώ (26,20 δις μαζί με την εθνική συμμετοχή) από την Πολιτική Συνοχής (ΕΣΠΑ), τα οποία κατανέμονται σε 13 Περιφερειακά Προγράμματα, 8 Τομεακά καθώς και στο πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας.
Οι Δήμοι έχουν επίσης πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που βασίζονται στην προσέγγιση LEADER και χρηματοδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την υλοποίηση δημόσιων υποδομών, πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση καθώς επίσης και πολιτικών "Έξυπνων Χωριών". Δυστυχώς, σε απόλυτη αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Κυβέρνηση ΝΔ έχει αποκλείσει την τοπική αυτοδιοίκηση από χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον το 8% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κάθε Εθνικού προγράμματος προορίζεται για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μέσα από απευθείας διαχείριση από τους ΟΤΑ Α βαθμού. Οι πόροι για την Ελλάδα ανέρχονται σε 1,19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ενισχύεται περαιτέρω και με το νέο πρόγραμμα δικτύωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τις αστικές αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία (European Urban Initiative) και τα Αστικα Δίκτυα (URBACT, Interreg κλπ).»
«Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας;»
Την σκανδαλώδη αδιαφάνεια στις διαδικασίες και τα αναπάντητα ερωτήματα για το περιεχόμενο της πρότασης τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, φέρνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.
Ακολουθεί πλήρως η Ερώτηση:
Θέμα: Αδιαφανείς διαδικασίες τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Στις 31 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή σχέδιο αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αναθεώρησης κατατέθηκε δίχως προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση. Αντ’ αυτών, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και της παύσης εργασιών της Ελληνικής Βουλής, αναρτήθηκε ένα οκτασέλιδο κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που δεν περιείχε καμία απολύτως πληροφορία για τα έργα που αφαιρούνται από το εθνικό σχέδιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργα ύψους 800 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτό, παρά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν ήδη μεσολαβήσει από εκτεταμένες πυρκαγιές ανά την επικράτεια και παρότι η Επιτροπή είχε καλέσει την Ελλάδα, ήδη από το 2022, να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά;
2. Θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το δημοσιοποιήσει;
3. Θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
«Αν νομίζετε ότι η διαφήμιση της χώρας είναι να πουλάμε παραμύθι στους κουτόφραγκους και να αφήνουμε τους πολίτες στο έλεος του Θεού, έτσι θα είναι. Σοβαρευτείτε...»
Σε υψηλούς τόνους σχολίασε και απάντησε ο Πέτρος Κόκκαλης στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και την αναζήτηση πόρων για την Ελλάδα μετά την σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στην Θεσσαλία. Η αντιπαράθεση έλαβε χώρα στην πλατφόρμα X (πρώην twitter), όπου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης δεν άφησε ασχολίαστες τις κατηγορίες της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Συγκεκριμένα, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ισχυρίστηκε σε ανάρτησή της ότι «την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή καταστροφή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στο Στρασβούργο για να διεκδικήσει επιπρόσθετους πόρους για την Ελλάδα, η αντιπολίτευση συκοφαντεί ξανά τη χώρα».
Ο Πέτρος Κόκκαλης έσπευσε να απαντήσει στην ευρωβουλευτή της ΝΔ τονίζοντας ότι «αν νομίζετε ότι η διαφήμιση της χώρας είναι να πουλάμε παραμύθι στους κουτόφραγκους και να αφήνουμε τους πολίτες στο έλεος του Θεού, έτσι θα είναι. Σοβαρευτείτε...»
コメント