Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την υπερψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία (της έκθεσης για την υλοποίηση των ΣΒΑ, στην οποία ήταν ένας εκ των δύο βασικών εισηγητών: «ο χρόνος τελειώνει και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που έχουμε θέσει για το 2030. Το μήνυμα είναι σαφές. Αν η ΕΕ θέλει να πιάσει τους ΣΒΑ εντός ΕΕ και διεθνώς, θα πρέπει να υπάρξει μία νέα και ολοκληρωμένη στρατηγική, με μετρήσιμα αποτελέσματα και σαφή οδικό χάρτη».
Στην έκθεση αυτή, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση στην επίτευξη των στόχων εντός και εκτός της ΕΕ και ζητούν η υλοποίηση των ΣΒΑ να αποτελέσει προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουν την ανάθεση της συνολικής εποπτείας των ΣΒΑ σε έναν Ευρωπαίο Επίτροπο επικουρούμενου από έναν Ειδικό Απεσταλμένο ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των δράσεων για την επίτευξη των στόχων παγκοσμίως μέσω της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ζητούν επίσης τη χάραξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής με συγκεκριμένους και χρονικά οριοθετημένους στόχους για την ΕΕ, καθώς και την καθιέρωση ενός τακτικού διαρθρωμένου διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Αναλυτικά, με την έκθεση που ψηφίστηκε σήμερα οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν:
1. Μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική υλοποίησης των ΣΒΑ για την ΕΕ που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους, μετρήσιμους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους καθώς και έναν οδικό χάρτη με δράσεις για την επίτευξή τους και με διαφανή αλυσίδα λογοδοσίας
2. Μεγαλύτερη πολιτική βούληση στην Κομισιόν και ανάθεση της γενικής εποπτείας για τους ΣΒΑ σε Επίτροπο καθώς και τον διορισμό ενός Ειδικού Απεσταλμένου επιφορτισμένου με την προώθηση συνεκτικών δράσεων μέσω της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για την επίτευξη των Στόχων στον υπόλοιπο κόσμο.
3. Καθιέρωση ενός τακτικού διαρθρωμένου διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και ενίσχυση της συνεργασίας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
4. Βελτίωση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ για την καλύτερη ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης.
5. Μια ευημερούσα οικονομία, με κέντρο τον άνθρωπο
6. Βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης των ΣΒΑ με ειδικούς δείκτες για τη χαρτογράφηση του αντικτύπου - θετικού ή αρνητικού - των εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ στην παγκόσμια πρόοδο για την επίτευξη των ΣΒΑ.
7. Διενέργεια εθελοντικής αξιολόγησης (Voluntary Review) σχετικά με την πρόοδο προς τους ΣΒΑ σε επίπεδο ΕΕ και την παρουσίασή της στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη το 2023.
8. Παρακολούθηση των στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
9. Ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ άλλων για τους πρόσφυγες, τις μειονότητες, τα άτομα με αναπηρία και τα παιδιά, αλλά και να ληφθούν δεόντως υπόψη οι πτυχές της ισότητας των φύλων, της χειραφέτησης των γυναικών και της διαγενεακής αλληλεγγύης
10. Ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων με την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας που θα ενσωματώνουν τους ΣΒΑ.
11. Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συγκερασμό των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων και την ενίσχυσή του από ένα νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας προκειμένου ανταποκρίνεται στην κλιματική κρίση και θα ευθυγραμμίζεται με τους ΣΒΑ.
12. Ένα επικαιροποιημένο χρηματοδοτικό σχέδιο για τους ΣΒΑ.
Comments