Μετά από συμφωνία του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, προχωράει η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πράσινες εναλλακτικές, τόσο σε ό,τι αφορά την ψύξη και θέρμανση κτιρίων, όσο και τις μεταφορές. Θα ονομάζεται «Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα» και θα έχει σε βάθος επταετίας 65 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων συν άλλα 20 δισεκατομμύρια από τα κράτη-μέλη που θα έχουν την ευθύνη να συντάξουν το δικό τους «Κοινωνικό Σχέδιο για το Κλίμα».
Ο ευρωβουλευτής, που ήταν ο εισηγητής της Αριστεράς και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάφερε παράλληλα να περάσει μία τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ούτως ώστε οι πόροι που κατευθύνονται στην πράσινη μετάβαση, όπως τα 20 δισεκατομμύρια του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και έτσι να μην μπαίνουν «στο ζύγι» με άλλες προτεραιότητες του κάθε κράτους-μέλους, δεδομένης της υψηλής σημασίας τους για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής και τελικά την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη.
Ο Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε σχετικά: «Και οι δύο αποφάσεις λειτουργούν κατά των ανισοτήτων μέσα στις κοινωνίες μας. Η μεν τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο διευκολύνοντας τις πράσινες επενδύσεις, το δε Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα ενισχύοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά για να κάνουν μπουν στην επανάσταση της πράσινης μετάβασης, για να μην μείνουν πίσω σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, με δυσβάσταχτο κόστος στις μετακινήσεις.
Για δεκαετίες ακολουθήσαμε ένα πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό μοντέλο που μας έφερε στο σημερινό τριπλό αδιέξοδο - κοινωνικό, οικονομικό και υγειονομικό - με κοινή ομπρέλα την κλιματική κρίση που πλέον απειλεί την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη, την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τις οικονομίες μας.
Με την τροπολογία για αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την μη προσμέτρηση των πράσινων επενδύσεων στο έλλειμμα των κρατών-μελών, διευκολύνεται σημαντικά η υπόθεση των επενδύσεων για την μετάβαση από το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό «οικοσύστημα» των ορυκτών καυσίμων, των ανισοτήτων και των τεχνητών κρίσεων, σε μια νέα πραγματικότητα με τη χρήση των ΑΠΕ.»
Comentarios