top of page

Προς μια οικονομία ευημερίας με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον


Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε σήμερα η γνωμοδότηση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με εισηγητή για την ομάδα της Αριστεράς τον Πέτρο Κόκκαλη.


Υπό το φως της πανδημίας και των αδυναμιών που αυτή ανέδειξε η γνωμοδότηση αναγνωρίζει ότι η ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών..


Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας, προσβάσιμης και ισότιμης για όλους υγειονομικής περίθαλψης.


Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τον COVID-19 αποτελεί μια ευκαιρία για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την διασφάλιση της εργασίας των ευρωπαίων πολιτών.


Προς αυτήν την κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο πρέπει να αναμορφωθεί από εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την βιοποικιλότητα.


Προκειμένου να επιτευχθούν οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης νέοι κλιματικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία του Εξαμήνου ώστε να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις στην επίτευξη των πράσινων στόχων.


Τα έργα της πράσινης και δίκαιης μετάβασης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο για όλα τα Κράτη-Μέλη.


Στη γνωμοδότηση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ανάπτυξη στρατηγικών για την κατάργηση, μέχρι το 2025, όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να λαμβάνουν ενεργό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις κοινωνικές συνέπειες της μετάβαση και ότι Εξάμηνο πρέπει να προωθήσει την κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ευημερία όλων των πολιτών.


Δήλωση Πέτρου Κόκκαλη:


«Η σημερινή υιοθέτηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί σημαντική στιγμή στην διεκδίκηση της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο θα αντικαταστήσει το συντηρητικό Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.»

コメント


bottom of page