Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλό σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, λόγω της ταχείας αύξησης των εισαγωγών παρά την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιωτικών εισπράξεων.
O ρυθμός αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να επιβραδύνεται, καθώς οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στηρίζουν τις συνολικές δαπάνες στην οικονομία και αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι συνθήκες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ασταθείς, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επιδείνωσης του κλίματος των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τη 2η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το πραγματικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε 8,4% το 2021, έναντι αύξησης 8,3% με βάση την πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Η μέτρηση του δείκτη PMI του Σεπτεμβρίου (49,7, από 48,8 τον Αύγουστο) υποδηλώνει κατεύθυνση ύφεσης, με αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η πτώση προήλθε από πτώση της παραγωγής και νέων παραγγελιών εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2022.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του συνόλου της οικονομίας αυξήθηκε έντονα, κατά 55,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και κατά 45,8% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022.
Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HIPC) αυξήθηκε σε 12,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022 από 11,2% τον Αύγουστο.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2022, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,2%.
Οι καθαρές ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 26.238 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2022 έναντι μείωσης κατά 19.727 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τον Αύγουστο του 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε ετήσια βάση.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε ετήσια βάση.
Δημοσιονομικές εξελίξεις
Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπει έλλειμμα το 2022 και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 και το 2023, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως του υψηλότερου πληθωρισμού. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι σε τρέχουσες τιμές.
Τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2022, το πρωτογενές ταμειακό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,4% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2021. Η βελτίωση οφείλεται στα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, τις εισπράξεις του RRF και την εκκαθάριση των μεταβιβάσεων που σχετίζονται με την πανδημία.
Τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ισοσκελισμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,3% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2021, οφειλόμενο στις εισπράξεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του πληθωρισμού.
Νομισματικές εξελίξεις
Τον Αύγουστο του 2022, τα τραπεζικά επιτόκια αυξήθηκαν τόσο για τα επιχειρηματικά δάνεια όσο και για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και διαμορφώθηκαν στο 3,1% και 5,1% αντίστοιχα.
Χρηματοπιστωτικές αγορές
Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ της Ελλάδας, με θετική προοπτική (αμετάβλητη).
Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν παράλληλα με τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με εντονότερη αύξηση σε σύγκριση με τις αποδόσεις άλλων κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, και κυμαίνονται πέριξ του 5% στο δεκαετές ομόλογο.
Comentários