top of page

Σημαντικές διατάξεις για μετάβαση στη νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ μετά το 2020


Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σημαντικές διατάξεις για μετάβαση στη νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ μετά το 2020


Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τη δεύτερη δέσμη κανόνων για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης από τους ισχύοντες κανόνες της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που λήγουν στο τέλος του έτους, στους μελλοντικούς. Ο νέος κανονισμός της ΕΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, με 48 ψήφους υπέρ, επεκτείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εξασφαλίζει τη συνέχιση των πληρωμών στους αγρότες και δικαιούχους αγροτικής ανάπτυξης, ενώ παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στον τομέα.


Συγκεκριμένα:


- Ευέλικτη μεταβατική περίοδος έως δύο (2) έτη

Η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει να είναι εξ ορισμού ένα έτος, λένε οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας κατ' αρχήν την πρόταση της Επιτροπής. Ωστόσο, επιμένουν στην εισαγωγή ενός ευέλικτου μηχανισμού για την παράταση αυτής της περιόδου κατά ένα ακόμη έτος, ο οποίος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα, εκτός εάν ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ (ΠΔΠ) και η αγροτική πολιτική της ΕΕ έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί έως τις 30 Οκτωβρίου.


- Καμία περικοπή στον προϋπολογισμό της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ

Το εγκεκριμένο κείμενο επαναλαμβάνει την αντίθεση του Κοινοβουλίου σε οποιαδήποτε περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι η χρηματοδότηση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ-27 πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο της περιόδου 2014-2020 σε πραγματικούς όρους. Εάν τεθεί σε ισχύ ο μεταβατικός κανονισμός πριν επιτευχθεί η συμφωνία για το μελλοντικό ΠΔΠ, τα εθνικά ανώτατα όρια για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και την τομεακή στήριξη το 2021 και ενδεχομένως το 2022, θα πρέπει να βασίζονται σε εκείνα του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.


- Νέα χρήματα για αποθεματικό κρίσης, ευκολότερη πρόσβαση σε αποζημιώσεις

Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους, να χρηματοδοτηθεί το αποθεματικό αγροτικής κρίσης εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Θέλουν επίσης να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αποζημιώσεις για σοβαρές μειώσεις του εισοδήματος και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά γεγονότα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες ή προσβολές από παράσιτα.

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε: «Το σημαντικό σε αυτή την δύσκολη εποχή είναι να στηρίξουμε πάση θυσία τον αγρότη που δίνει μια άνιση μάχη. Αυτή πρέπει να είναι και θα είναι η βασική μας προτεραιότητα: το συμφέρον των αγροτών. Χρειάζονται σταθερότητα, προοπτική και οικονομική συνέχεια τα επόμενα χρόνια, πρέπει να τους εξασφαλίσουμε το κατάλληλο πλαίσιο». Το κείμενο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας θα υποβληθεί τώρα στην Ολομέλεια στις 13 - 14 Μαΐου, για να ζητηθεί το πράσινο φως των ευρωβουλευτών για διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ.

Comments


bottom of page