Πρέπει να πιέσουμε για ένα νέο κλιματικό Bretton Woods, έναν ριζικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής με την κλιματική δικαιοσύνη στο προσκήνιο!
Ολόκληρη η τοποθέτησή μου στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση με θέμα την Ατζέντα του Μπρίτζταουν.
Ολόκληρη η τοποθέτηση:
Χαιρετίζουμε την Ατζέντα του Μπρίτζταουν που πρότεινε η Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, Mia Motley, ως το πρώτο βήμα προς ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κατάλληλο για τον 21ο αιώνα.
Πριν από λίγους μήνες στην COP27, φτάσαμε στην ιστορική, γενναία και δίκαιη αναγνώριση της ευθύνης του Παγκόσμιου Βορρά για απώλειες και ζημιές στον Παγκόσμιο Νότο.
Η ιδέα ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι εκείνοι που είναι λιγότερο υπεύθυνοι γι' αυτήν και λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν και δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να μπουν βαθύτερα στο χρέος μας για να πληρώσουμε για τη ζημιά που τους προκαλέσαμε.
Καθώς οι τροπικές καταιγίδες αυξάνονται σε συχνότητα και η καταστροφική ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα νησιά της Καραϊβικής υφίστανται ζημιές δισεκατομμυρίων και υποχρεούνται να αναλάβουν μη βιώσιμο χρέος για ανθρωπιστική βοήθεια και ανοικοδόμηση. Ο «τυφώνας Μαρία» το 2017 έφερε ζημιές 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 2,5 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της Δομινίκας.
Είναι σαφές ότι τα μέσα της UNFCCC για την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών έχουν εξαντληθεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πιέσουμε για ένα νέο κλιματικό Bretton Woods, έναν ριζικό μετασχηματισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής με την κλιματική δικαιοσύνη στο προσκήνιο και την ελάφρυνση του χρέους για να παράσχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις σε δίκαιη μετάβαση, προσαρμογή και πολιτική προστασία για όσους χρειάζονται το πιο πολύ.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις εκκλήσεις της Mia Motley για επιβολή εισφοράς απώλειας και ζημίας στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έχοντας κατά νου ότι το 2022 η συνολική χρηματοδότηση για το κλίμα από τον παγκόσμιο βορρά στον νότο ήταν 90 δισεκατομμύρια δολάρια, το ένα τέταρτο των κερδών μόλις 6 εταιρειών ορυκτών καυσίμων. που ήταν 360 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σαφώς, είναι καιρός να τελειώσει η τρέχουσα νεοφιλελεύθερη παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα στα εταιρικά κέρδη έναντι της δημοκρατικής ανάπτυξης και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευημερία, την υγεία του πλανήτη και την παγκόσμια ειρήνη.
Αυτή η νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική πρέπει να βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινής προόδου εντός των κοινών πλανητικών μας ορίων.
Μόνο δίνοντας προτεραιότητα στην κλιματική δικαιοσύνη, τη διαγραφή του χρέους και τον συστημικό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο και δίκαιο κόσμο για όλους.
Αγαπητή Επίτροπε, το 2023 είναι κρίσιμο και ως σημαντικός δωρητής στην Παγκόσμια Τράπεζα, σας προτρέπουμε να ηγηθείτε μιας φιλόδοξης μεταρρύθμισης με επίκεντρο τους ανθρώπους, τη δημοκρατία και τον πλανήτη.
Comments