Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΠΚ στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
" Καλούμε την ΕΕ να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής"
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης είναι συν-εισηγητής σε ό,τι αφορά τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27, την επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που αυτή τη χρονιά θα διεξαχθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ενώ θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου στη διάσκεψη τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, το ψήφισμα οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως δεν αποδίδουν τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5οC ως όφειλαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Για τον Πέτρο Κόκκαλη “πρέπει να γίνουν περισσότερα, ταχύτερα, με πραγματική αφοσίωση και φιλοδοξία στους στόχους που η επιστημονική κοινότητα μας έχει θέσει, τόσο στην κατεύθυνση της Προσαρμογής των κοινωνιών μας στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όσο και της αποζημίωσης των θυμάτων από αυτήν (Loss & Damage)”.
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης οι ευρωβουλευτές αναμένεται να στηλιτεύουν την αποτυχία των ανεπτυγμένων κρατών να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα ζητήσουν την ανάληψη δράσης για την ταχύτερη επίτευξη αυτής της δέσμευσης και παράλληλα ένα νέο παγκόσμιο στόχο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης με διακριτούς επιμέρους στόχους για τον μετριασμό, την προσαρμογή και τις «απώλειες και ζημίες» (σ.σ. το Loss & Damage).
Η χρηματοδότηση για τις «απώλειες και ζημίες» αποτελεί πάγια θέση του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος με τροπολογίες του θα προσπαθήσει να περάσει στο ψήφισμα το αίτημα δημιουργίας ενός μηχανισμού για τη χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών, με προτεραιότητα σε επιχορηγήσεις και σε βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες: “Εχουμε έναν πλανήτη, με κοινό πρόβλημα. Ο καθένας μας καλείται να κάνει αυτό που μπορεί και το βόρειο ημισφαίριο σίγουρα οφείλει και μπορεί να βοηθήσει το νότιο στη μάχη ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για το καλό όλων μας”.
To ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Πέμπτη περιλαμβάνει επιπλέον τις προτάσεις του για:
· τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας
· την αναγνώριση της ευθύνης των ανεπτυγμένων χωρών για τις ιστορικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και της ανάλογης συμβολής τους στη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης
· την ανάγκη δράσης για τη δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου
· την υιοθέτηση κοινών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων
· την ανάληψη δράσης για τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική κρίση
· τη σημασία της συμβολής των τοπικών και περιφερειακών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νεών και των γυναικών στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού
Ακολουθεί η ομιλία του ευρωβουλευτή:
“Τo βασικό αντικείμενο των COP (Σύνοδοι για το Κλίμα) είναι οι αέριες εκπομπές. Η συγκεκριμένη COP όμως αφορά τη Δικαιοσύνη.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Σήμερα είναι το Πακιστάν, αύριο θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε χώρα». Στην πραγματικότητα, ήδη σήμερα, βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κάθε μέρα σε αυτόν τον πλανήτη και αυτό θα χειροτερεύει καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Αυτές οι καταστροφές, με δική μας υπαιτιότητα, πλήττουν αυτούς που είναι λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο ικανοί να τις αποφύγουν και να ανακάμψουν.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εισακούσει την έκκλησή μας για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού «απώλειας και ζημίας» (loss & damage).
Δεκάδες χώρες στον παγκόσμιο νότο είναι δεσμευμένες σε ένα μη βιώσιμο χρέος προς εμάς, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις καλπάζουσες κλιματικές καταστροφές που οδηγούν σε ακραία φτώχεια και θανατηφόρα αστάθεια.
Αυτό, συνάδελφοι, δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για τον οίκο μας, ούτε για την ψυχή μας.
Καλούμε την ΕΕ να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής πέρα από τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον, κινητοποιώντας τρισεκατομμύρια, σε νέες δημόσιες χρηματοδοτήσεις, για να καλύψει την επαρκή δράση για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις «απώλειες και ζημίες».
Από τα νέα Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR) και την ελάφρυνση του χρέους για την κλιματική δράση μέχρι την Ατζέντα της Μπρίτζταουν και μια ευρύτερη μεταρρύθμιση των ιδρυμάτων του Μπρέτον Γουντς, συμπεριλαμβανομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, συζητούνται και κοστολογούνται ήδη πολλές ιδέες.
Έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσουμε «το χρέος των λευκών ανθρώπων» και τα εγκλήματα του αποικιακού παρελθόντος μας και να σώσουμε τον κόσμο και το τομάρι μας.
Οτιδήποτε λιγότερο όχι μόνο θα κατέστρεφε την παγκόσμια διπλωματική θέση της ΕΕ, αλλά θα απονομιμοποιούσε την ίδια τη διαδικασία COP.”
Comentaris