Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η ημερίδα με τίτλο «Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και βιώσιμη γεωργία», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη και συνδιοργανώθηκε από το Συνέδριο για το Μέλλον της Γεωργίας (Forum for the Future of Agriculture) και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Institute for European Environmental Policy -IEEP).
Θέμα της ημερίδας ήταν η ψηφιοποίηση και η χρήση δεδομένων στη γεωργία, όπου αναλύοντας την προηγμένη πρόοδο και τις βέλτιστες πρακτικές, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για τη γεωργία ακριβείας και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και οι προκλήσεις που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας που βασίζεται στα δεδομένα στον τομέα.
“Αν κάποιος ήθελε να συνοψίσει τη σημασία της ψηφιοποίησης στην γεωργία, θα έλεγε πως είναι ο τρόπος να καταφέρουμε περισσότερα σε όλα τα επίπεδα, με λιγότερα. Μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερη παραγωγή, βελτίωση στην υγεία των πολιτών, βέλτιστη απόδοση των δημόσιων ενισχύσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και τέλος, το κυριότερο, εργαλεία για να συνεχίσει η γεωργική παραγωγή να χτίζει και να εξελίσσεται στη βάση δεδομένων αντί στην τύχη. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ειδικά στην Ελλάδα, μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, πόσο σημαντική είναι αυτή η κατεύθυνση.”
Ο Πέτρος Κόκκαλης ήταν εισηγητής σε 4 νομοθετικές εκθέσεις που καθορίζουν την παραγωγή δεδομένων που αποτελούν τη βάση για την ψηφιοποίηση της γεωργίας στην ΕΕ και είναι οι παρακάτω:
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/590 που τροποποίησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 138/2004 σχετικά με τους περιφερειακούς οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία,
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/2379 που θέσπισε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη συλλογή και τη διάδοση συγκεντρωτικών ευρωπαϊκών γεωργικών στατιστικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γεωργικές εισροές και εκροές,
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/2674 που μετέτρεψε το Δίκτυο Δεδομένων Αγροτικής Λογιστικής (FADN) σε Δίκτυο Δεδομένων για τη Βιωσιμότητα των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (FSDN), και αφορά Ο Kανονισμός (ΕΕ) 2022/590 που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 138/2004 για τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε μια εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με τις προκλήσεις βιώσιμης παραγωγικότητας, ακολουθούμενη από δύο πάνελ.
Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όπου συζητήθηκε η υποστήριξη ενός χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμου και ανθεκτικού ψηφιακού μέλλοντος στη γεωργία και ο ρόλος της πολιτικής σε αυτό.
Στο δεύτερο πάνελ, οι ομιλητές εστίασαν στις προκλήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην αγροτική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων μεταφοράς γνώσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Στην ημερίδα μετείχαν
Jurgen Tack, Secretary General, European Landowners’ Organization
Tassos Haniotis, Special Advisor for Sustainable Productivity, Forum for the Future of Agriculture
Franc Bogovic, MEP, European Parliament & member of Group of the European
Josse de Baerdemaeker, Professor from KU Leuven, former President of the European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng).
Evangelia Mourmoura ,Administrator, European Commission. Data protection and governance,
Bram Moeskops, Managing Director at FiBL Europe (Research Institute of Organic Agriculture, Switzerland, Germany, Austria, France and Europe).
Grigoris Chatzikostas, FoodScale Hub
Ornella Cosomati, Director Sustainability Policy, Microsoft
Antoine Oger, Research Director, IEEP
Petros Kokkalis, MEP
Irène Tolleret, MEP, member of Renew Europe Group
Steve Tanner, CSO, Ecorobotix
Beth Dooley, Head of partnerships, Downforce Tech, Head of Partnerships for Downforce Technologies,
Dr. Keisuke Katsura, Associate Professor, Tokyo University of Agriculture and Technology
Dr. Katsura Keisuke has a Ph.D. in Agricultural Science from Kyoto University and his research interests include crop science and agronomy.
Kaili Juppets, Procurement Agro Potato Director, PepsiCo Europe
ενώ συντόνισαν οι
Antoine Oger, Research Director, IEEP
Jurgen Tack, Secretary General, European Landowners’ Organization
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πέτρος Κόκκαλης, αφού ευχαρίστησε τους μετέχοντες, είπε πως όλοι έγιναν σοφότεροι σε ό,τι αφορά μία “ξέφρενη” πραγματικότητα στη γεωργία και “στο διατροφικό σύστημα, το οποίο πρέπει να μετασχηματιστεί ριζικά, συστηματικά, πολύ γρήγορα, πολύ σύντομα προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή όλων μας”.
Και συνέχισε
“Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κάνοντας τις νέες στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές, συνειδητοποιήσαμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πιθανότατα το πιο ρυθμισμένο σύστημα τροφίμων στον πλανήτη, δεν υπήρχε τυποποιημένο σύστημα για τη λήψη αυτών των στατιστικών, αλλά βασιζόταν σε γενικά πρότυπα ή στη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των στατιστικών οργανισμών κάθε κράτους μέλους. Αυτό τώρα είναι πιο εναρμονισμένο.
Υπάρχουν ζητήματα με την ψηφιοποίηση, με την έννοια ότι έπρεπε να παλέψουμε σκληρά για να πάρουμε τα δεδομένα χρήσης των φυτοφαρμάκων ετησίως και σε ψηφιακή μορφή, αφού οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν τη χρήση των φυτοφαρμάκων σε ένα χαρτί, το οποίο στη συνέχεια ο στατιστικός οργανισμός θα παραλάμβανε ενδεχομένως μια φορά κάθε πέντε χρόνια.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 75% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, έχουν κινητά τηλέφωνα. Έτσι, νομίζω ότι πάει πολύ μακριά για να μιλήσουμε για το ψηφιακό χάσμα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμάς και για όλους σε αυτή την αίθουσα και για όλους σε αυτό το χώρο, να βγούμε στις αγροτικές περιοχές για να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών, για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα , για να εργαστούμε στους κόμβους καινοτομίας της γεωργίας, και να αναδείξουμε τις τεχνικές που είναι κρίσιμες, το blockchain στην ιχνηλασιμότητα για τη διακοπή της σπατάλης στην παραγωγή.
Υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας του τομέα. Και θα ήθελα να το δω αυτό να συμβαίνει.
Kαι η καταληκτική παρατήρηση είναι ότι πρέπει επίσης να δούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο - ότι η ΚΑΠ είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία και μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν το άλλο είναι τα ταμεία συνοχής. Και τα δύο αυτά μέσα σχεδιάστηκαν και λίγο πολύ τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πράσινη Συμφωνία. Πρέπει να σπάσουμε την απομόνωση του αγροτικού μας κόσμου, να σπάσουμε τα σιλό και να δούμε το σύστημα τροφίμων, όχι μόνο από την πλευρά της αγροτικής παραγωγής, αλλά και ως θέμα δημόσιας υγείας, ως ευκαιρία για το θέμα της βιοποικιλότητας.
Έτσι, το μεγάλο ζητούμενο για το επόμενο Κοινοβούλιο είναι να σχεδιάσει την επερχόμενη περιφερειακή πολιτική, την πολιτική συνοχής και τη νέα ΚΑΠ με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας - όχι μόνο τους κλιματικούς στόχους, αλλά και τους στόχους για τις τοξικές ουσίες, τη ρύπανση και ούτω καθεξής. Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο κόμμα του κοινοβουλίου, το ΕΛΚ, προώθησε ένα μορατόριουμ για οτιδήποτε έχει να κάνει με το πράσινο και τα τρόφιμα τους τελευταίους μήνες, σε συμμαχία με τα κόμματα στα δεξιά του ΕΛΚ. Αυτό το γεγονός καθιστά πραγματικά πολύ σημαντικό το τι θα συμβεί στις ευρωπαϊκές εκλογές που έρχονται, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά.”
Comments