top of page

COP27: Πρόοδος στη Στάση της ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις για Απώλειες και Ζημιές


UN Photo/Ariana Lindquist

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου Αρχηγών Κρατών (World Leaders Summit) στο πλαίσιο της COP27, ξεκίνησε με τις ομιλίες να επικεντρώνονται ξανά στο ζήτημα των κλιματικών χρηματοδοτήσεων. Στο πνεύμα ενός παγκοσμίου “Συμφώνου Αλληλεγγύης” όπως το χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεκάδες αρχηγοί κρατών όπως οι Σεϋχέλλες και η Σενεγάλη, έθιξαν την ανάγκη οι χώρες του Βορρά να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημερινή έκθεση του London School of Economics, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καταδεικνύει το πώς απαιτούνται 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική κρίση.


Αποτελεί θετική εξέλιξη ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναγνώρισαν για πρώτη φορά την ανάγκη για χρηματοδότηση για τις απώλειες και ζημιές (loss and damage). Στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27, για το οποίο ήμουν από τους βασικούς εισηγητές, ζητούμε από την ΕΕ να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση ενός ξεχωριστού, νέου χρηματοδοτικού ταμείου για τις απώλειες και ζημιές. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να είναι κατά βάση δημόσιες και σε μορφή επιχορηγήσεων, ώστε να μην συμβάλλουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα των αναπτυσσόμενων χωρών.


Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Οφείλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε πως οι κλιματικές χρηματοδοτήσεις, όπως για τις απώλειες και τις ζημιές, θα στηρίζουν άμεσα και με διαφάνεια τις τοπικές κοινότητες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27, επισημαίνουμε επανειλημμένα την ανάγκη οριζοντιοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις κλιματικές πολιτικές. Παράλληλα καλούμε την Αίγυπτο να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και να απελευθερώσει τους χιλιάδες ακτιβιστές που έχουν φυλακιστεί αδικαιολόγητα, όπως τον Αλάα Αμπντ ελ Φατάχ.


Σε σημερινή εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας στο Περίπτερο της Γερμανικής Κυβέρνησης η αδελφή του Αλάα Αμπντ ελ Φατάχ τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ειδικής ρήτρας στις κλιματικές χρηματοδοτήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Γενικά Νέα και Ανακοινώσεις

  • Η Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Μότλεϊ πρότεινε έναν φόρο 10% στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων με στόχο να χρηματοδοτηθεί ένα διεθνές ταμείο από το οποίο θα στηρίζει με επιχορηγήσεις όσες χώρες πλήττονται από κλιματικές καταστροφές. Δήλωσε χαρακτηριστικά “πώς είναι δυνατόν μέσα στους τελευταίους 3 μήνες αυτές οι εταιρείες να σημειώνουν 200 δις δολάρια σε κέρδη, χωρίς να τους απαιτούμε να συμβάλλουν 10 σεντς στο κάθε δολάριο για την χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών;”. Η αναδιαμόρφωση των κανόνων που διέπουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί πάγιο αίτημα της πολιτικής ευρωομάδας της Αριστεράς.

  • Ο νεοεκλεχθής Πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο Γκουστάβο, δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα επενδύει 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια για την προστασία του Αμαζονίου. Ο Γκουστάβο έχει προτείνει στο παρελθόν την ακύρωση (ή αναδιάρθρωση) του χρέους της χώρας, με αντάλλαγμα την προστασία του Αμαζονίου. Παράλληλα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε διμερείς συμφωνίες εμπορίου και προστασίας των (τροπικών) δασών με τις Γουιάνα, Μογγολία, Ζάμπια, Ουγκάντα και Κονγκό. Γιατί έχει σημασία: Σε σημερινή του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει πως το ⅓ όλων των εκπομπών που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, συνδέονται με το παγκόσμιο εμπόριο. Στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27 επισημαίνουμε την δέσμευση 141 χωρών στην COP26 στη Γλασκώβη να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Kommentare


bottom of page