Η πανδημία Covid-19 έχει αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού για να μειώσουν την εξάπλωση του ιού. Την ίδια στιγμή, η Διακομματική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, SEArica, η οποία ασχολείται με ζητήματα που άπτονται των θαλασσών, των ποταμών, των νησιών και των παράκτιων περιοχών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνέπειες της κρίσης στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, της αλιείας, των κρίσιμων υποδομών όπως τα λιμάνια, αλλά και των αλυσίδων εφοδιασμού, όπου εντοπίζεται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες αυτής της κρίσης, σύμφωνα με τη Δήλωση, την οποία συνυπογράφει ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος της SEArica, υπεύθυνος για θέματα Γαλάζιας Οικονομίας, Ναυτιλίας και Λιμανιών, Πέτρος Κόκκαλης, το επόμενο διάστημα η Διακομματική ομάδα θα υπερασπιστεί τις ανάγκες του ναυτιλιακού μας τομέα και θα ενεργήσει ώστε να διασφαλιστεί η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διατήρηση του στρατηγικού του ρόλου τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά από αυτήν. Από αυτή την άποψη, χαιρετίζει τα ήδη ληφθέντα μέτρα και τα σχέδια δράσης που έχει ήδη υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται για τους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Πιο αναλυτικά:
· Ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράσης για τη στήριξη στρατηγικών τομέων που λειτουργούν ως ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής μας οικονομίας, αλλά και την έγκριση κατάλληλων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σχεδίων δράσης για την ανάκαμψη της οικονομίας και μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη στήριξη των θαλάσσιων τομέων, καθώς και των τομέων που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, όπως η μπλε βιοτεχνολογία ή η καλλιέργεια φυκιών.
· Υπενθυμίζει το γεγονός ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί χρησιμοποιούνται επί του παρόντος τόσο για την ανάπτυξη δοκιμών για τον Covid-19 όσο και για θεραπείες και καταδεικνύει το ενδιαφέρον για την Ευρώπη να επενδύσει σε θαλάσσια έρευνα.
· Ζητεί να βασιστεί η στρατηγική της Ευρώπης για οικονομική ανάκαμψη σε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ενισχυμένη εταιρική σχέση με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.
· Υπενθυμίζει ότι οι θαλάσσιοι οικονομικοί τομείς μπορούν πράγματι να συμβάλουν ουσιαστικά στους στόχους της Ευρωπαικής Πράσινης Συμφωνίας όσον αφορά τη δράση για το κλίμα και την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ενεργειακή, βιομηχανική και οικονομική αυτονομία της Ευρώπης.
· Ζητεί να τεθεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για οικονομική ανάκαμψη αλλά και στις μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Comments