Συνυπογράφουν οι Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Π. Κόκκαλης και Στ. Κούλογλου.
Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές, αναγνωρίζοντας πως «η γερμανική Προεδρία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ και τους πολίτες της» και με δεδομένο πως οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια αυτής, καλούν την Γερμανίδα Καγκελάριο να αναλάβει δράσεις υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της λήψης αποφάσεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Όπως επισημαίνουν, «ζητάμε μια Προεδρία που θα παράσχει τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στις πιέσεις που ασκούνται τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο είναι ζωτικής σημασίας. Σε μια περίοδο που τα λόμπι διαφόρων βιομηχανιών απαιτούν πακέτα διάσωσης και απορρύθμιση, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με τους ‘’νικητές’’ και τους ‘’ηττημένους’’ των προγραμμάτων ανάκαμψης στην μετά τον κορονοϊό εποχή».
Σε αυτό το πλαίσιο οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καταθέτουν τέσσερις προτάσεις, οι οποίες, όπως υπογραμμίζουν, θα συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα:
– «Προτεραιότητα στη νομοθετική διαφάνεια όσον αφορά τη χάραξη της πολιτικής του Συμβουλίου. Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός ότι οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου δεν κρατούν με συνέπεια πρακτικά των συνεδριάσεων και ότι οι διαπραγματευτικές θέσεις των κρατών μελών ούτε καταγράφονται συστηματικά ούτε δημοσιοποιούνται. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν για το πώς συμμετέχει η εθνική κυβέρνησή τους στο Συμβούλιο. Τα έγγραφα που σχετίζονται με νομοθετικούς φακέλους και τριλόγους πρέπει να δημοσιεύονται προληπτικά, με την περιορισμένη ταξινόμηση να χρησιμοποιείται ως εξαίρεση παρά να είναι ο κανόνας.
– Προτεραιότητα στη διαφάνεια των λόμπι στο Συμβούλιο και στο Βερολίνο. Σας παροτρύνουμε να υποστηρίξετε ένα μεταρρυθμισμένο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι (“EU’s lobby Transparency Register”) κατά τη διάρκεια των διοργανικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να συμπεριληφθεί η ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλων των μόνιμων αντιπροσωπειών του.
– Υιοθέτηση νέων κανόνων και μιας κουλτούρας αποτροπής της υπερβολικής επιρροής που ασκούν εταιρικά συμφέροντα και λόμπι στην Προεδρία της ΕΕ και πέραν αυτής. Η έλλειψη νομοθετικής διαφάνειας στο Συμβούλιο ωφελεί εταιρικά συμφέροντα και λόμπι και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να μεριμνούν, ώστε το δημόσιο συμφέρον να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπουργούς και αξιωματούχους.
– Ακύρωση όλων των υφιστάμενων συμβάσεων εταιρικής χορηγίας για τη γερμανική Προεδρία και εκκίνηση στο Συμβούλιο μιας διαδικασίας που θα απαγορεύει την πρακτική αυτή για όλες τις μελλοντικές Προεδρίες. Η χορηγία της τρέχουσας κροατικής Προεδρίας καθώς και των προηγούμενων Προεδριών από αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ορυκτών καυσίμων -ορισμένες από τις οποίες έχουν ενεργό ενδιαφέρον στο να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ- είναι πολιτικά επιζήμια».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ (μεταφρασμένη στα ελληνικά):
Αγαπητή Καγκελάριε,
Με την παρούσα επιστολή εμείς, οι 92 ευρωβουλευτές από διαφορετικές Πολιτικές Ομάδες, μαζί με το εταιρικό Παρατηρητήριο της Ευρώπης για τα λόμπι και το Παρατηρητήριο ελέγχου για τα λόμπι σας προτρέπουμε ενόψει και της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναλάβετε δράσεις για να ενισχύσετε τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, να δώσετε προτεραιότητα στη διαφάνεια των λόμπι και να βάλετε ένα τέλος στην πρόσβαση που έχουν με όσους παίρνουν τις αποφάσεις.
Χωρίς καμία αμφιβολία η πανδημία του κορονοϊού και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπισή της θα κυριαρχήσουν στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας. Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα. Εμείς είμαστε ενωμένοι και ζητάμε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών και σε ένα πράσινο ερέθισμα στην καρδιά του οποίου θα βρίσκεται η βιωσιμότητα.
Εξίσου ενωμένοι ζητάμε μια Προεδρία που θα παράσχει τα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στις πιέσεις που ασκούνται τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο είναι ζωτικής σημασίας. Σε μια περίοδο που τα λόμπι διαφόρων βιομηχανιών απαιτούν πακέτα διάσωσης και απορρύθμιση, πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με τους ‘’νικητές’’ και τους ‘’ηττημένους’’ των προγραμμάτων ανάκαμψης στην μετά τον κορονοϊό εποχή.
Αναμφίβολα θα γνωρίζετε ότι γίνονται συχνά αναφορές για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως το ‘’μαύρο κουτί’’. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο2 και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών3, το Συμβούλιο δεν επιτρέπει επαρκή διαφάνεια και έλεγχο των νομοθετικών του συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων από 150 προπαρασκευαστικών οργάνων του. Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα αποτύχει να εγγραφεί στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι (“EU’s lobby Transparency Register”), ενώ η διαφάνεια στο λόμπι που παρέχεται από τις εθνικές κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανομοιογενής. Η κατάσταση αυτή προκαλεί τεράστια ζημιά στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας παροτρύνουμε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες προτάσεις:
– Να δώσετε προτεραιότητα στη νομοθετική διαφάνεια όσον αφορά τη χάραξη της πολιτικής του Συμβουλίου. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου δεν κρατούν με συνέπεια πρακτικά των συνεδριάσεων και ότι οι διαπραγματευτικές θέσεις των κρατών μελών ούτε καταγράφονται συστηματικά ούτε δημοσιοποιούνται. Για εμάς αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν για το πώς συμμετέχει η εθνική κυβέρνησή τους στο Συμβούλιο. Ελπίζουμε ότι η Προεδρία σας θα εισαγάγει καλές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα, δημοσιεύοντας προληπτικά τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Ομάδων Εργασίας της Προεδρίας, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματευτικών θέσεων και διασφαλίζοντας τη συμφωνία για τη συνέχιση αυτής της πρακτικής στο μέλλον. Τα έγγραφα που σχετίζονται με νομοθετικούς φακέλους και τριλόγους πρέπει να δημοσιεύονται προληπτικά, με την περιορισμένη ταξινόμηση να χρησιμοποιείται ως εξαίρεση παρά να είναι ο κανόνας. Γνωρίζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υποστηρίξει την πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η Ολλανδία και υποστηρίζεται από εννέα κράτη μέλη για την ενίσχυση της νομοθετικής διαφάνειας. Σας προτρέπουμε να το πράξετε και να εγγραφείτε αμέσως4.
– Να δώσετε προτεραιότητα στη διαφάνεια των λόμπι στο Συμβούλιο και στο Βερολίνο. Σας παροτρύνουμε να υποστηρίξετε ένα μεταρρυθμισμένο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι (“EU’s lobby Transparency Register”) κατά τη διάρκεια των διοργανικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να συμπεριληφθεί η ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όλων των μόνιμων αντιπροσωπειών του. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Γερμανίας και ο αναπληρωτής του δημοσίευσαν προληπτικά μια λίστα συναντήσεών τους με λόμπι.
Ωστόσο, αυτή η λίστα πιθανότατα αντικατοπτρίζει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες από Γερμανούς αξιωματούχους με λόμπι και θα πρέπει να επεκταθεί γρήγορα, προκειμένου να καλύψει όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει. Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της φινλανδικής Προεδρίας η κυβέρνησή της δημοσίευσε έναν κατάλογο με όλες τις υπουργικές συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκά θέματα. Έως ότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορέσει να δημιουργήσει στο εσωτερικό της το δικό της μητρώο διαφάνειας, αυτή η καλή πρακτική πρέπει να συνεχιστεί.
– Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει νέους κανόνες και μια νέα κουλτούρα για να αποτρέψει την υπερβολική επιρροή που ασκούν εταιρικά συμφέροντα και λόμπι στην Προεδρία της ΕΕ και πέραν αυτής. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να μεριμνούν ώστε το δημόσιο συμφέρον να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπουργούς και αξιωματούχους. Η έλλειψη νομοθετικής διαφάνειας στο Συμβούλιο ωφελεί εταιρικά συμφέροντα και λόμπι, τα οποία μπορούν με τους πόρους και τα δίκτυα που έχουν να συλλέγουν πληροφορίες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει επειγόντως.
– Να αρνηθείτε κάθε εταιρική χορηγία για τη γερμανική Προεδρία. Η χορηγία της τρέχουσας κροατικής Προεδρίας καθώς και των προηγούμενων Προεδριών από αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες ορυκτών καυσίμων -ορισμένες από τις οποίες έχουν ενεργό ενδιαφέρον στο να επηρεάσουν τη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ- είναι πολιτικά επιζήμια. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η γερμανική Προεδρία υπέγραψε παρόλα αυτά συμβάσεις χορηγίας που έχουν ως στόχο την προώθηση των ‘’περιφερειακών συμφερόντων’’ για τη γερμανική Προεδρία5. Η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει όλες τις υφιστάμενες συμβάσεις εταιρικής χορηγίας για τη γερμανική Προεδρία και να ξεκινήσει στο Συμβούλιο μια διαδικασία απαγόρευσης της πρακτικής αυτής για όλες τις μελλοντικές Προεδρίες.
Η γερμανική Προεδρία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ και τους πολίτες της. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο κατάλληλος χρόνος για να δοθεί προτεραιότητα στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη λήψη αποφάσεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν την απάντησή σας στις προτάσεις που καταθέτουμε.
Με εκτίμηση,
Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές
Alice Kuhnke, Σουηδία – Greens/EFA, Alviina Alametsä, Φινλανδία – Greens/EFA, Anja Hazekamp, Ολλανδία – GUE/NGL, Anna Cavazzini, Γερμανία – Greens/EFA, Anna Donath, Ουγγαρία – Renew, Aurore Lalucq, Γαλλία – S&D, Bas Eickhout, Ολλανδία – Greens/EFA, Birgit Sippel, Γερμανία – S&D, Brando Benifei, Ιταλία – S&D, Christel Schaldemose, Δανία – S&D, Ciaran Cuffe, Ιρλανδία – Greens/EFA, Clare Daly, Ιρλανδία – GUE/NGL, Claude Gruffat, Γαλλία – Greens/EFA, Cornelia Ernst, Γερμανία – GUE/NGL, Damian Boeselager, Γερμανία – Greens/EFA, Damien Carême, Γαλλία – Greens/EFA, Daniel Freund, Γερμανία – Greens/EFA,
Dimitrios Papadimoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, Domenec Ruiz Devesa, Ισπανία – S&D, Eleonora Evi, Ιταλία – NA, Erik Marquardt, Γερμανία – Greens/EFA, Francisco Guerreiro, Πορτογαλία – Greens/EFA, Giorgos Georgiou, Κύπρος – GUE/NGL, Grace O’Sullivan, Ιρλανδία – Greens/EFA, Gwendoline Delbos–Corfield, Γαλλία – Greens/EFA, Heidi Hautala, Φινλανδία – Greens/EFA, Helmut Scholz, Γερμανία – GUE/NGL, Henrike Hahn, Γερμανία – Greens/EFA, Idoia Villanueva Ruiz, Ισπανία – GUE/NGL, Isabel Santos, Πορτογαλία – S&D, Jakop Dalunde, Σουηδία – Greens/EFA, Javier Nart, Ισπανία – Renew, Jutta Paulus, Γερμανία – Greens/EFA, Katalin Cseh, Ουγγαρία – Renew, Kateřina Konečná, Τσεχία – GUE/NGL, Kathleen Van Brempt, Βέλγιο – S&D, Katrin Langensiepen, Γερμανία – Greens/EFA, Kim van Sparrentak, Ολλανδία – Greens/EFA, Kira Peter–Hansen, Δανία – Greens/EFA, Konstantinos Arvanitis, Ελλάδα – GUE/NGL, Lara Wolters, Ολλανδία – S&D, Leila Chaibi, Γαλλία – GUE/NGL, Malin Bjork, Σουηδία – GUE/NGL, Manon Aubry, Γαλλία- GUE/NGL, Manu Pineda, Ισπανία – GUE/NGL, Manuel Bompard, Γαλλία – GUE/NGL, Marc Angel, Λουξεμβούργο – S&D, Marc Botenga, Βέλγιο – GUE/NGL, Marcel Kolaja, Τσεχία – Greens/EFA, Margrete Auken, Δανία – Greens/EFA, Maria Eugenia Rodriguez Palop, Ισπανία – GUE/NGL, Maria Noichl, Γερμανία – S&D, Marianne Vind, Δανία – S&D, Marie Toussaint, Γαλλία – Greens/EFA, Marketa Gregorova, Τσεχία – Greens/EFA, Martin Schirdewan, Γερμανία – GUE/NGL, Martina Michels, Γερμανία – GUE/NGL, Michael Bloss, Γερμανία – Greens/EFA, Michele Rivasi, Γαλλία – Greens/EFA, Mick Wallace, Ιρλανδία – GUE/NGL, Miguel Urbán Crespo, Ισπανία – GUE/NGL, Mikuláš Peksa, Τσεχία – Greens/EFA, Monika Vana, Αυστρία – Greens/EFA, Mounir Satouri, Γαλλία – Greens/EFA, Nico Semsrott, Γερμανία – Greens/EFA, Niels Fuglsang, Δανία – S&D, Niklas Nienass, Γερμανία – Greens/EFA, Nikolaj Villumsen, Δανία – GUE/NGL, Ozlem Demirel, Γερμανία – GUE/NGL, Par Holmgren, Σουηδία – Greens/EFA, Pascal Durand, Γαλλία – Renew, Patrick Breyer, Γερμανία – Greens/EFA, Paul Tang, Ολλανδία – S&D, Pernando Barrena, Ισπανία – GUE/NGL, Petra De Sutter, Βέλγιο – Greens/EFA, Petros Kokkalis, Ελλάδα – GUE/NGL, Philippe Lamberts, Βέλγιο – Greens/EFA, Ramona Strugariu, Ρουμανία – Renew, Raphael Glucksmann, Γαλλία – S&D, Rasmus Andresen, Γερμανία – Greens/EFA, Sarah Wiener, Αυστρία – Greens/EFA, Saskia Bricmont, Βέλγιο – Greens/EFA, Sira Rego, Ισπανία – GUE/NGL, Stelios Kouloglou, Ελλάδα – GUE/NGL, Sven Giegold, Γερμανία – Greens/EFA, Tanja Fajon, Σλοβενία – S&D, Terry Reintke, Γερμανία – Greens/EFA, Thomas Waitz, Αυστρία – Greens/EFA, Tiemo Wolken, Γερμανία – S&D, Tilly Metz, Λουξεμβούργο – Greens/EFA, Tineke Strik, Ολλανδία – Greens/EFA, Victor Negrescu, Ρουμανία – S&D
Comments